Prehlada i trening

Sezona je prehlada, virusa i gripe a mnogima od nas je teško odrediti i nismo sigurni, da li je dobro da treniramo dok smo prehlađeni ili ipak ne.

Svakako da je prvenstveno potrebno da posjetite ljekara i da primijenite adekvatnu terapiju da biste mogli da očekujete ozdravljenje u što kraćem periodu, a potpuno mirovanje je neophodno ukoliko imate visoku temperaturu, malaksali ste, imate bolove u grudima, guši vas kašalj, dijareja i slično. Ukoliko imate blagu glavobolju, šmrcavicu, kijavicu i grlobolju, ili nisku temperaturu (ispod 37,5) a imate energije, fizička aktivnost slabijeg inteziteta (50-70%) može da se upražnjava uz pojačan unos tečnosti kako tijelo ne bi dehidriralo, a to bi u pomenutom stanju bilo pogubno. Ljubitelji treninga imaju problem sa odeđivanjem inteziteta i žele da treniraju jednako kada su bolesni i zdravi, no zapamtite da to može da naškodi vašem organizmu više nego što može koristiti bez obzira kakve vaše želje bile. Poklonite neophodnu pažnju svom organizmu kako biste se što prije osjećali dobro, i kako bi se organizam što prije oporavio, te polako krenite povećavati intezitet treninga dok se potpuno ne vratite u formu. Ukoliko želite da izbjegnete grupno vježbanje i smatrate se zaraznim, ili prosto se plašite da vam je imunitet slabiji, te biste ipak sačekali da potpuno ozdravite, uvijek možete vježbati u toplini doma dok prehlada ne prođe.

Preporuka ljekara koju dobijete je najčešće odmor i mirovanje no ponekad se vaše tijelo i organizam neće složiti sa periodom koju vam je stručno lice propisalo. Svaki organizam je drugačiji i put ozdravljenja je drugačiji. Nerijetko se dešavalo da ljudi ozdrave i osjećaju se mnogo bolje u mnogo kraćem roku od propisanog, a ponekad se ne osjećaju bolje čak ni nakon dugotrajnog oporavka. Potrebno je da “osluškujete” svoj organizam i tijelo šta vam poručuju. Nekada je prehlada alarm kojim vam tijelo poručuje da mu je potreban odmor, ali potrudite se da se nakon odmora POSTEPENO vratite u redovan trening jer je on neophodan kako bi se ojačao imunitet i kako bi se lakše odbranio od virusa. Ukoliko se vratite na treninge a niste potpuno ozdravili ili krenete da trenirate odmah prejakim intezitetom, prehlada lako može da se vrati i da produži vaše “bolovanje” na još jedan dugi period.

Capoeira svojom specifičnošću nudi razne načine i mogućnosti da vježbate dok se oporavljate od prehlade ili vam je pak potreban trening nižeg inteziteta. Kao što uvijek govorimo, capoeiru vježbate onoliko koliko vi želite no nemojte dozvoliti da zbog šmrcavice i grlobolje ostajete kući ili u kafiću pijući čaj. Na treningu uvijek možete vježbati sviranje instrumenata, “popraviti” instrumente (promijeniti poveze, žice, ofarbati instrument, doteći šarafe koji su popustili itd), učiti nove pjesme i ritmove… Ukoliko odmarate kod kuće, a večeras je trening, odredite sebi da taj tajming posvetite čitanju o istoriji, tradiciji, o samoj capoeiri, da svirate instrumente ili slično. Naši mlađi članovi, koji tokom zimskog perioda moraju provesti duži period u kući zamole za instrumente, te se po povratku na redovan trening pohvale dobrim znanjem i vještinom.

Zapamtite da trening nije samo fizička prisutnost u sali, već svi oblici “treninga” i u svakodnevnom životu.

Azul