Capoeira za djecu – igraj se, treniraj, bori se, stekni samopouzdanje, novi rang, nauči kako da poštuješ ali i da budeš poštovan

Obrazovanje djece počinje sve ranije, a fizičko obrazovanje poslednjih godina zauzima važnu tačku u životu svakog roditelja i djeteta.

Roditelji često smatraju da na mjestima gdje nema, hajde da se slobodno izrazim, dreke, velike glame, onih oštrih pogleda i tenzije u vazduhu, djeca nemaju dovoljno discipline. Zašto je to potpuno pogrešan pogled? Odgajanje i rad sa djecom se danas u mnogome razlikuje od onoga kako smo mi nekada obrazovani i odgajani. Zašto svi roditelji reaguju naprasno kada profesor, nastavnik ili učiteljica povise ton na Vašeg mezimca ili princezu, ali kada trener galami, vrijeđa ili pak fizički maltretira dijete, to je za roditelje način da se disciplinuje?  Volila bih da svaki roditelj malo razmisli o ovome, a ja ću da se vratim treningu capoeire za djecu.

Pristup i trening

Prvenstveno, treninzi i pristup treningu se razlikuje od uzrasne dobi djeteta sa kojim se radi. Djeca na prvom mjestu treba da zavole sam sport, i treninge iako znam da se mnoga djeca “špartlom odvajaju od kompjutera/tableta”. Na žalost živimo u takvom vremenu, šta da se radi.

Capoeira u sebi posjeduje veliko bogatsvo elemenata koji se na razne načine mogu primijeniti za sve uzrasne grupe a muzika doprinosi zabavnijem i interesantnijem treningu. Djeca se u početku uče kroz igru i zabavniji pristup kako bi što prirodnije usvojila elemente capoeire bez stresa od treninga. Kasnije, sa razvojem, rastom i napretkom kroz treninge ali i godine, nivo ozbiljnosti pristupa treningu se mijenja, no opet laganijim tempom kako ne bi došlo do straha od sporta i treninga. Nedavno smo radili “malo testiranje” naših polaznika gdje su djeca napisala šta je capoeira za njih u njihovim očima:

“Sport odbrane i vještina.”  “Za mene je capoeira jedan važan sport pun zabave i veselja ali je ponekada i veoma zahtjevna.” “Za mene je capoeira zabava i veselje ali je i opasna borilačka vještina”…itd,

dok su na pitanje da li bi mogli da se odbrane capoeira potezima svi odgovorili sa DA.

Poštovanje i disciplina

Svijet oko nas zna da bude okrutan, pa tako i situacije sa kojima se susrećemo u životu. Mnogo puta smo čuli, svjedočili ili smo i sami nekada bili žrtve vršnjačkog nasilja ali i nepoštovanja i omalovažavanja. Djecu treba naučiti da se izbore i kako da se izbore sa svim ovim negativnim stvarima, a ne upražnjavati sve ovo na treningu, što je na žalost, danas sveopšte prisutno.

Favorizovanje pojedinaca zbog finansijskog statusa ili zbog svojih sposobnosti nije opcija na treninzima Capoeire. Na treningu smo svi jednaki, i odnosimo se prema svim članovima jednako i profesionalno. Kako mlađi članovi moraju da poštuju starije članove, takav odnos mora da bude i u obratnom pogledu. To su stvari koje se uče na svakom od treninga capoeire između fizičkih vježbi. Ukoliko je neki član stekao priliku, svojim trudom i zalaganjem na treningu, da ga trener postavi na mjesto osobe koja će voditi zagrijavanje svim članovima kluba taj dan, onda se svi članovi prema toj osobi odnose sa poslušnošću i poštovanjem, bez obzira da li pred četrdesetogodišnjakom stoji “mali trener” od 6 godina ili je situacija obratna.

Svim članovima je potrebno objasniti i POKAZATI način poštovanja i pristupa rada kluba a ne narediti ili nametnuti isti. Vjerujte atmosfera na treninzima je nevjerovatna i rijetko gdje viđena.

A kako steći poštovanje? Poštovanje se ne kupuje, ne priča se o njemu kao šarenoj laži ili nagradi, već se stiče. Svaki član mora da nauči da poštuje na prvom mjestu sam sebe ali i druge.

Sapomoštovanje

Vrlo delikatna tema kada su današnja djeca u pitanju. Na prvom mjestu dobar trener će uočiti nedostatak istog kod djeteta i poraditi na tome zajedno sa djetetom i ostalim članovima, ali kroz pravilan pristup i na pravi način. Najmanje što je potrebno ovom djetetu jesu pogrdne riječi, omalovažavanje ili guranje u prvi plan iako dijete još uvijek pokazuje znakove nesigurnosti. Shvatam da je teško prepoznati i obratiti pažnju na jednog člana pored 49 drugih, ali dragi moji roditelji, onda povedite računa koliki je broj trenera na 50-toro djece. Nemojte nesigurno dijete gurati u “krdo” da iskoristim preneseno značenje, samo kako bi se izborio/la samo za sebe i socijalizovalo u većoj grupi. Neko će se snaći, a nekoga će pregaziti vidjeli vi to ili ne a nerijetko je suviše kasno dok uvidite.

Borba

Ah, mnogi li žude vidjeti svoje pačiće kako mlataraju krilima u nekoj borbi. U capoeiri borba podrazumijeva korištenje svega naučenog na treninzima. Borba se na treninzima capoeire odvija u krugu koji se naziva hoda (roda)koja je fizički i psihički vrlo zahtjevna. Najnormalnija stvar koja može nekom da se desi jeste da primi ili zada udarac ali to nije smisao naše borbe. U Capoeira borbi morate da budete dovoljno spretni ali i lukavi da nadmudrite protivnika i predvidite i izbjegnete njegov/njen udarac, ali i da pokušate da ga zadate.

Borba je na svim segmentima kada je hoda u pitanju, pa se tako djeca bore i da pokažu svoju vještinu i znanje stečeno svirajući u orkestru koji se naziva “bateria”. O ovom dijelu više možete naučiti ukoliko pročitate o muzika i instrumenti.

Rangiranje i takmičenja

Kao i u brojnim borilačkim vještinama, tako i u capoeiri imamo rangiranja i takmičenja. Djeca zasluženo dobijaju svoje rangove, a tokom naredne godine, rang koji nose moraju da opravdaju i vrijedno treniraju cijele godine. Djecu treba naučiti da nošenje pojasa nije metoda za pokazivanje moći i nekog nivoa, već odgovornost koju svaki pojas nosi sa sobom. U borbama i na takmilčenjima djeca sa višim rangom ulaze i sa nižim i sa višim rangovima kako bi pokazali svoju vještinu i umjeće stečenu na treninzima i boju pojasa kojom se odlikuju.

Djeca trebaju steći naviku da se trudom i zalaganjem postižu rezultati a ne da ih dobijaju na poklon. Trener je osoba koja treba da pronađe način za kanalisanje i usmjeravanje djeteta na pozitivan i pedagoški način u pravom smislu razvoja sportista bilo da se radi o takmičenju ili samo jednom treningu. Na žalost, danas imamo samo kompetitivnost i iskompleksiranost neostvarenih trenera i roditelja, čast izuzetcima.

Capoeira može da nauči i velike i male, i tate i mame, pravom sportskom duhu. Ukoliko želite da Vaše dijete izraste i razvije se u dobrog i zdravog sportistu, sa pravim sportskim duhom, i da jednoga dana ispred sebe imate momka/djevojku sa razvijenim osjećajem za prave životne vrijednosti, onda nam se pridružite. Nećete se pokajati.