Capoeira za odrasle – breaking limits

Kada se pomene naziv Capoeira, većina će reći da ne zna šta je to ili pak, ako su nekada čuli reći će da je to ples. Capoeira nije ples, već borilačka vještina. O njenom porijeklu, tradiciji, oblicima borenja i segmentima možete čitati u  istorija-capoeireA evo i nekih informacija, zašto početi trenirati capoeiru.

Da li sam prestar/a?

Zvučaće kao kliše neke loše reklame, ali ne, nikada niste stari da se bavite fizičkom aktivnošću. Capoeira na svim silnim fotografijama, YouTube snimcima i prezentacijama izgleda za neke kao da sadrži stvari koje “pih, bezz, ja bih to uradio odmah” do onih “ja bih polomio kičmu da ovo uradim”.

Istina je u stvari da niko ne kaže da su elementi capoeire preteški ali ni da su prelagani. Da, capoeira od Vas zahtjeva da radite na svojim psiho-fizičkim sposobnostima, da budete redovni na treninzima, da istražujete, oslobađate se strahova i da učite nešto uvijek na neki nov način. Dozvoljava Vam da se njome bavite profesionalno, rekreativno, takmičarski ili iz zabave. Samo do osobe zavisi da li i koliko će se posvetiti treningu, te da li će dati 101% sebe ili 1%, da li će pomjerati svoje granice pa će neki potez ili sekvencu uraditi 12 ili 120 puta. A ono o godinama… ne, nikada niste prestari. Ljudsko tijelo i jeste stvoreno za kretanje i nismo ni svjesni za šta smo sve sposobni. Bit je naučiti upravljati svojim tijelom a ne da ono upravlja Vama.

Šta radite na treningu?

Treninzi capoeire su uvijek drugačiji od onog što prosječan posjetioc slika u svojoj glavi. Obično se očekuje da čim se uđe na vrata sale svi radimo salta u isto vrijeme, levitiramo, lebdimo i ko zna šta još. Treninzi capoeire podrazumijevaju kondicione/kardio treninge, treninge vještine, fleksibilnosti, akrobatike, koordinacije, kretnje,.. stimulansa vidnih i senzornih sposobnosti. Nabrajanje može da potraje a još ću kao bitnije izdvojiti borbu ali i muziku. O tome zašto pjesma, instrumenti i sve što se tiče muzike i capoeire može da se pročita na Capoeira i muzika.

Da li se mogu odbraniti capoeirom?

Primjena svake borilačke vještine pa tako i capoeire opet zavisi od individue. Morate biti svjesni da da biste bili sposobni primjeniti bilo koji element iz bilo koje borilačke vještine u kritičnoj situaciji taj pokret, udarac, element, kako god ga nazvali, mora da uđe u dio refleksa vašeg tijela, te da odreagujete bez onih razmišljanja u glavi: “jel ovako, koja ruka/noga, ako okrenem, ne nije tako, ovako…”

O praktičnosti capoeire i njenoj primjenljivosti se govori kroz istoriju pa sve do danas. Kroz istoriju se capoeira pojavljuje kao odbrana od robovlasnika a u novije vrijeme se elementi capoeire primjenjuju u MMA, UFC… A za kraj ovog članka, pogledajte šta jedan od najboljih UFC boraca misli i kaže o capoeiri…

McGregor o capoeiri