Sportsko udruženje “Capoeira Banjaluka” je krenulo sa radom 07.10.2011. godine pod vođstvom instruktora Slavice Repović i profesora Dušana Kašanina unutar Kapuera Asocijacije Srbije.
Od maja 2017 Capoeira Banjaluka se pridružuje svjetskoj organizaciji, GUC (Grupo Uniao na Capoeira) pod mentorstvom Mestre Umoi Melo de Souza, te samim tim danas nosi naziv Grupo Uniao na Capoeira Bosna i Hercegovina.
GUCBiH je osnovano i funkcioniše sa ciljem popularizacije ove Brazilske borilačke vještine kao i edukovanja djece, mladih i odraslih o kulturi i tradiciji Brazila. Popularizacija sporta i zdravog načina života takođe spada u jedan od ciljeva ovog udruženja. Naše udruženje se trudi da na nov i zanimljiv način aktivira fizičku aktivnost svih starosnih grupa, koja je danas prilično zanemarena. Za praktikovanje kapuere ne morate da imate posebne fizičke predispozicije ili posebne pripreme. Kapueru možete da praktikujete onoliko koliko to vama odogovara.
Kroz našu organizaciju je od početka rada do današnjeg dana prošlo nešto više od 200 članova (odraslih i djece) a tokom godina uspješno smo ostvarili saradnju te radili ili još uvijek radimo obuku mališana u dječijim vrtićima :
“Sreća”, Petra Preradovića, Banjaluka;
“Montessori Kindergarten”, Grčka, Banjaluka;
“Pertlica”dvojezični vrtić, Srpska, Banjaluka;

Tokom godina rada, ostvarili smo uspješnu saradnju sa brojnim organizacijama te učestvovali u brojnim manifestacijama i učestvovali u projektima humanitarnog karaktera.
MANIFESTACIJE:
Kreativni Avgust;
Sajam Djece i porodice;
Svjetski Dan muzike;
Noć istraživača;
Dani Brazila;
Dani žena u sportu i mnogi drugi.

PROJEKTI:
Radionica za nenasilnu komunikaciju u saradnji sa organizijom “Mozaik prijateljstva, Plavi telefon”
Radionica —————————————————- Srbac

Capoeira Banjaluka trenutno funkcioniše kao jedinstvena organizacija ove vrste na teritoriji cijele BiH. U sklopu svog rada organizujemo seminare i manifestacije kao i posjete seminarima sa značajnim imenima iz svijeta Kapuere.